Monday, November 25, 2013

Οδηγός επιβίωσης


Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε σιγά-σιγά οδηγούς επιβίωσης. “Οδηγούς” που θα μας κάνουν να κοιμόμαστε πιο ήρεμα, να φοβόμαστε λιγότερο, να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι…

Λοιπόν, τα κύρια σημεία του οδηγού που θα σας παρουσιάσουμε έχουν να κάνουν με τα δίκτυα ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών που υπάρχουν ανά την Ελλάδα. Ναι, μην ξαφνιάζεστε, είναι αρκετά και φιλοξενούν στους κόλπους τους χιλιάδες Έλληνες, που εδώ
και πάρα πολύ καιρό απολαμβάνουν την ικανοποίηση: του “μοιράζομαι”, του “προσφέρω”, της ανθρώπινης επαφής και της επικοινωνίας, μα πάνω από όλα της αυτάρκειας και της οικονομίας.
Ναι, είναι αρκετοί, τους τελευταίους μήνες μάλιστα τείνει να γίνει μαζική η συμμετοχή, αυτοί που είναι μέλη δικτύων ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Ναι, είναι αρκετοί αυτοί που την ανταλλαγή την “ανταλλάσουν” με την έννοια της λέξης αλληλεγγύη.


Η μικρή ερευνά μου ξεκίνησε από την Κρήτη και το ανταλακτήριο της Ιεράπετρας που άρχισε να λειτουργεί πριν από λίγο καιρό. Το όνομα του ΚΑΕΡΕΤΙ όπως και η νομισματική του μονάδα που γίνονται οι συναλλαγές μεταξυ των μελών του. Πολύ γρήγορα η αναζήτηση μου με οδήγησε σε έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο με δίκτυα ανταλαγής. Σε έναν διαφορετικό κόσμο γεμάτο προιόντα και υπηρεσίες χωρίς να σπαταλίσεις ούτε ένα ευρώ.
Ένα μεγάλο μάθημα για όλους εμάς που δεν πιστεύαμε στα θαύματα... Πρέπει να σας πω, πως ζήλεψα σαν τρελή εκείνη την τζαζ μπάντα που συμμετέχει στο δίκτυο και μπορείς να ανταλλάξεις τον οβολό σου με μουσικές.
Έτσι λοιπόν, για να ενημερωθούμε όλοι μας καλύτερα, ακολουθεί μια λίστα με κάποια από τα δίκτυα ανταλλαγών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα. Νομίζω ότι αξίζει μια βόλτα στις σελίδες τους για να προετοιμάσουμε, αχρείαστος να είναι, και τον οδηγό επιβίωσης που
λέγαμε.

www.ovolos.gr
Το ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ «ΟΒΟΛΟΣ» είναι ένας οικονομικός συνεταιρισμός που οργανώνεται και διοικείται από τα μέλη του.
www.kaereti.gr
Το ΚΑΕΡΕΤΙ είναι ένα δίκτυο αμοιβαίας αλληλοβοήθειας με σκοπό την υποστήριξη των
κοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητων ομάδων στην Ιεράπετρα Κρήτης .
www.tem-magnisia.gr
Δίκτυο ανταλλαγών και αληλλεγγύης Μαγνησίας με έδρα τον Βόλο.
www.peliti.gr
Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών.
www.fasouli.wordpress.com
Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών.
www.lets.net.gr

Δίκτυο συναλλαγών χωρίς χρήματα με έδρα το Ηράκλειο.
sporilimnou.blogspot.com

Δίκτυο ανταλλαγής σπόρων, ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες, βιολογικές καλλιέργειες,
δημιουργική δράση και αλληλοβοήθεια, στη Λήμνο.

Θα μου επιτρέψετε από όλα αυτά που διάβασα να ξεχωρίσω την φράση «Ανταλλαγή
σημαίνει Αλληλεγγύη», με κάνει να αισθάνομαι λίγο ποιο αληθινή λίγο ποιο ανθρώπινη.

No comments:

Post a Comment