Monday, October 14, 2013

Εθελοντισμός: Η κοινωνική & περιβαλλοντική συνεισφορά των απλών πολιτών


Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού το 2011 και η ευαισθητοποίηση όλων σε ζητήματα κοινωνικής προσφοράς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Στην Ελλάδα η προσφορά στον συνάνθρωπο θεωρείται από τους περισσότερους όχι απλά επιβεβλημένη, αλλά καθήκον και κυρίως σε περιόδους αντιμετώπισης κρίσεων ή καταστροφών.


Προσφορά λοιπόν ο εθελοντισμός και φυσικά ανιδιοτελής. Ο εθελοντής δεν περιμένει ανταλλάγματα υλικά ή άλλα, απλά προσφέρει, δίνει όσα περισσότερα μπορεί για να απαλύνει τον πόνο, να αμβλύνει το μέγεθος μιας καταστροφής, απλώνει στον συνάνθρωπο που πλήττεται ένα χέρι βοήθειας, ζεστό, γεμάτο αγάπη, δυνατό για να κρατηθεί, φιλικό για να στηριχτεί ψυχολογικά και σίγουρο για ένα καινούργιο μέλλον πιο ανθρώπινο και ρόδινο.


Εθελοντισμός κάθε μορφής επίσημος ή ανεπίσημος αναπτύσσεται και στην περιοχή μας. Ο επίσημος μπορεί να αφορά στην προσφορά σε ένα ίδρυμα, μια Μη-Κυβερνητική Οργάνωση ή κάποια άλλη μορφή οργανωμένης εθελοντικής δράσης, ενώ ο ανεπίσημος αφορά στην προσφορά περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, όπως  για παράδειγμα η υποστήριξη ηλικιωμένων, ασθενών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Σε μια οργανωμένη εθελοντική ομάδα που σκοπό έχει την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συνδράμοντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία αποφάσισα να αναφερθώ, όχι απαραίτητα για να την παρουσιάσω και να μιλήσω για τις δυνατότητές της, την εκπαίδευση των μελών της, τον εξοπλισμό τους, τον αριθμό των πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτει κλπ., αλλά προκειμένου να επισημάνω την σημαντική  παρουσία τους για την περιοχή και να μιλήσω για την προσφορά τους ή οποία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για κάθε έναν από εμάς.

Πρόκειται για τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό του Ε.Σ.Ε.Π.Α. στα Βραχναίικα Πατρών, με έδρα το Θεριανό. Έναν πλήρη οργανωμένο Σταθμό, με μέλη ευαισθητοποιημένους ανθρώπους σε θέματα προσφοράς και με ιδιαίτερη  αγάπη στην φύση και το περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί γι’ αυτούς σημείο αναφοράς.

Οι εθελοντές πυροσβέστες του Σταθμού των Βραχναιίκων  κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, είναι σε ετοιμότητα, πραγματοποιούν περιπολίες ενώ τίθενται και  σε επιφυλακή όταν οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιών, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που λόγω κρίσης και περικοπών έχει  ανάγκη την εθελοντική προσφορά.

Οι περίπου 35 εκπαιδευμένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες, αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για τον σκοπό αυτό και είναι  έτοιμοι να επέμβουν, αρωγοί πάντα στις προσπάθειες των πυροσβεστών με τους οποίους έχουν αγαστή συνεργασία.

Βρίσκονται στον τόπο των συμβάντων, με σκοπό να βοηθήσουν, περιμένοντας ως αντάλλαγμα το απλό «ευχαριστώ» που μέσα από την καρδιά τους, τους λένε οι επαγγελματίες πυροσβέστες κάθε φορά που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου βέβαια δεν σταματάει η δράση τους και η διάθεσή τους για προσφορά, αλλά πραγματοποιούν αναδασώσεις, αποψιλώσεις και καθαρισμούς αλσυλλίων κλπ, ενώ πραγματοποιούν ασκήσεις και εκπαιδεύσεις για την βελτίωση των γνώσεων τους σε θέματα πυρκαγιών.

Η διάθεση για προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών των Βραχναιίκων αλλά και κάθε άλλη εθελοντική προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης στις δύσκολες μέρες που ζούμε, καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί θετικά από όλους μας και να αφυπνίσει και τη δική μας κοινωνική ευαισθησία…

No comments:

Post a Comment