Monday, December 9, 2013

Όταν η αίγλη χάνεται


Πάτρα. Μία πόλη των 250.000 περίπου κατοίκων. Η τρίτη πόλη της Ελλάδας, κυρίως στα χαρτιά. Γιατί η πραγματικότητα σήμερα , είναι πολύ διαφορετική και δυστυχώς καθόλου ευχάριστη.
Κάποτε η αχαϊκή πρωτεύουσα δέσποζε.΄Ηταν κέντρο του πολιτισμού, της ανάπτυξης, της βιομηχανίας, του εμπορίου. Ήταν μία πόλη παράδειγμα προς μίμηση, στην οποία τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου ανέβαζαν τις παραστάσεις τους και περίμεναν από το πατραϊκό κοινό , είτε να χειροκροτήσει, είτε να απορρίψει.

Όμως, η πορεία της, κάθε άλλο παρά θετική ήταν. Το 2011, βρίσκει την Πάτρα υποβαθμισμένη. Παραδομένη στο πέρασμα του χρόνου, χωρίς ποιότητα, χωρίς επίπεδο.
Οι δρόμοι της είναι γεμάτοι λακούβες ή μπαλώματα. Πνίγεται από το καυσαέριο ειδικά των καραβιών. Ο βιολογικός της καθαρισμός, δεν λειτουργεί στο σύνολο του, και φυσικά δεν καθαρίζει τις παραλίες της, στις οποίες το κολύμπι απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες, λόγω μόλυνσης. Το οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας, είναι από τα πιο επικίνδυνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου τα έργα ανακατασκευής έχουν παγώσει με την λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στην Πατρών-Πύργου ακόμη δεν έχουν αρχίσει. Η μίνι περιμετρική είναι άγνωστο πότε θα παραδοθεί προς χρήση. Υπάρχουν ακόμα περιοχές που δε διαθέτουν αποχετευτικό δίκυο, που πνίγονται στην σκόνη γιατί οι δρόμοι δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί.
Τα εργοστάσια που κάποτε έδιναν ζωή , έκλεισαν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας στον δρόμο περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και δίνοντας τηςένα πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, που καθημερινά αυξάνεται. Το λεγόμενο ιστορικό κέντρο μαραζώνει από τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και πλέον αντικρύζει κανείς, δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα.
Διαθέτει ελάχιστους πεζόδρομους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας για οχήματα και δίκυκλα. Οι πλατείες των συνοικιών εγκαταλελειμμένες, με τις παιδικές χαρές σχεδόν κατεστραμμένες. Τα στάδια υπολειτουργούν.
Τελευταίο αφήσαμε το μείζον ζήτημα της καθαριότητας. Κανείς δεν προσέχει τίποτα. Οι κάδοι δεν έχουν απολύμανθεί μήνες τώρα, ενώ όταν αδειάζουν πλημμυρίζουν σκουπίδια οι δρόμοι.
Ωστόσο και τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματά της, απαιτούν να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής και να προβληθούν. Πρόκειται για το νέο λιμάνι που κατασκευάστηκε με δεκαετίες καθυστέρηση και το νέο αρχαιολογικό μουσείο,που καλούνται να προσελκύσουν τουρίστες.
Πάτρα... Μια πόλη που ψάχνει την παλιά της αίγλη και αναζητά την θέση της στην ανάπτυξη, για να προχωρήσει μπροστά με αισιοδοξία.

No comments:

Post a Comment